Valborgsmässoafton firande vi i Baptistkyrkan som vi har gjort flera år i rad tidigare. Samkvämet i kyrkan ”hakades på” både för och efter genom att vi före statade i Plantagen och lyssnade till vårsånger, stadsmusikkår och tal av den nyinflyttade bilfirmaägaren Peter Stenberg som skall ställa upp en ny bilanläggning vid åmålsrondellen. Efter mat, tårta och kaffe gick vi ut igen och avnjöt ett stort och fint fyrverkeri vid Marinan i Åmål. Ansvarig för bjudningen i kyrkan var Arne och Inger Herfindal som så många gånger tidigare bjöd på skinka och potatissallad samt ordnade lotteri och allt oavkortat till förmån för lepramissionen. Kvällen hade många trevliga inslag som bildvisning från biståndsprojekt till roliga historier i och kring kyrklig miljö. För de leprasjukas del innebar Herfindals kväll ett bidrag på 28000 kr! Att så mycket pengar kan bistås dessa svårt sjuka människor beror på att SIDA skjuter till så att varje insamlad krona istället blir tio kronor.

Info från Lepramissionen. Världens äldsta sjukdom, men fortfarande finns inget vaccin! Lepra – är en kronisk infektionssjukdom orsakad av bakterien Mycobakterium leprae. Sjukdomen kallas också Hansens sjukdom efter Armaur Hansen i Bergen, som upptäckte bakterien 1874. Bakterien angriper främst hud och nerver. Det första tecknet på lepra är en eller flera bleka fläckar på huden där känseln samt förmågan att svettas har försvunnit. Svullna nervbanor kan också uppträda. Inkubationstiden är lång, från 2 till 8 år men kan vara så lång som upp till 20 år. Alla fall av lepra kan diagnostiseras visuellt. Känseln testas med en bomullstuss och smärtreaktionen med en nål. Med fingrarna kan man känna efter svullna nervbanor.