Julotta är den gudstjänst som hålls klockan sju på morgonen i Åmåls Baptistförsamling som i många andra kyrkor. Många besökte oss och många medverkade med sång, tal och musik i en Gudtjänst som flödade i levande ljus och stearin (jag fick lite på kostymen).

Blog Image

Förr var juldagen den viktigaste kyrkogångsdagen under julen. Julottan kunde börja redan klockan fyra, senare blev klockan sex en vanlig julottetid. Så många som möjligt skulle med till julottan, men någon måste vara hemma och passa ljusen och elden som brann och även förbereda den mat som skulle ätas när gårdens folk kom tillbaka från kyrkan. Själv kommer jag ihåg att föräldrarna tände ljus i alla rum och alla fönster. Resan till kyrkan med häst och släde mins jag från barndomen och det var en högtidlig upplevelse på många sätt, bl.a. att resa förbi alla upplysta hus och gårdar de tio kilometer vi hade till Torrskogs kyrka. De vackraste slädarna och de finaste seldonen togs troligen fram den morgonen. Där fanns inga gatljus både de som gick och de som åkte släde lyste upp vägen på de sätt som stod tillbuds och klangen från hästarnas bjällror i den mörka julnatten bidrog till att göra julottefärden till en av årets stora händelser. Jag har hört berättas de var kappkörning på hemvägen därför att de som kom först hem fick en bra skörd. I övrigt var juldagen av tradition en fridfull dag. Alla skulle hålla sig hemma och ingen fick störa stillheten.