I Baptistkyrkan ordnade församlingsmedlem med vänner en gemytlig fest och skänkte också mat och dryck, allt till förmån för Lepramissionen som ger vård och hjälp till leprasjuka. Gästarna betalade ”inträde” som gav 3000 kronor. Församlingen ger samtidigt ett lika stort belopp så det innebär att 6000 kronor oavkortat går till arbetet för leprasjuka. Ytterligare frivilliga bidrog med sång, tal, bilder mm.

Lepra, tidigare också kallad för spetälska, är en infektionssjukdom som man idag ser i främst tropiska och underutvecklade länder. Man räknar med att det finns minst 10 miljoner leprasjuka i världen.

Exempel på hur Lepramissionen kan hjälpa till:

Läs nedan om hur ett par skor kan förändra en flickas liv

Mapendo
“Det är inte coolt att använda sandaler” säger 16-åriga Mapendo som har sår på fötterna till följd av lepra. Hon vill använda sina gymnastikskor när hon går till skolan, inte sandalerna som är specialbyggda för att skydda hennes fötter. Så Lepramissionen tillverkar skoinlägg till henne som skyddar fötterna, så att hon inte längre behöver känna sig annorlunda än sina klasskamrater. Hon känner sig redan tillräckligt utstött och annorlunda i skolan. Hon går i första klass och det är även Lepramissionens förtjänst att hon över huvud taget kan gå i skolan.

Mapendo uppmuntras att göra fysiska övningar för att förhindra fingrarna att bli stela. Hon blöter såren i vatten och hon hjälper inte längre till med att laga mat hemma. Detta är nödvändigt för att förhindra ytterligare skada och funktionshinder på grund av leprasjukan.

”Jag gillar skolan”, säger Mapendo. ”Det kommer göra det möjligt för mig att få ett jobb. Jag vill bli lärare.”